Precis som vid alla typer av operationer, finns alltid en viss risk för att komplikationer tillstöter vid en bröstförstoring. Somliga komplikationer kan vara operationsrelaterade, såsom blödning, smärta, allergi mot bedövningsmedel/narkos mm, vilket gäller generellt för alla operationsformer.
Nedan listar vi de vanligaste långsiktiga komplikationerna som har att göra med just bröstförstoringar, och det faktum att man vid en bröstförstoring introducerar ett främmande material i kroppen – implantatet.
Kapselkontraktion
Runt alla främmande materiel som opereras in i kroppen, till exempel bröstimplantat, bildas en naturlig ärrvävnad, en så kallad bindvävskapsel. Denna bindvävskapsel blir hos vissa patienter tjock, fast och drar ihop sig. Detta kallas kapselkontraktion och kan göra att brösten känns hårda och även får ett mer onaturligt utseende.
Problemet med kapselkontraktion runt bröstimplantat har alltid funnits och man har inte lyckats fastställa någon tydlig orsak. På 70-talet lyckades man minska risken genom att lägga de släta implantat som man då använde djupare, under den stora bröstmuskeln. Senare, på 80-talet utvecklades implantat med en ojämn, texturerad yta vilket minskade risken ytterligare och man kunde återigen med relativt liten risk för kapselkontraktion placera implantaten såväl framför som bakom bröstmuskeln.
Följande anses öka risken för att utveckla kapselkontraktion:
- Överförd bakteriesmitta. Bakteriell förorening och/eller långvarig bakteriell kontaminering av implantatets hölje kan orsaka en inflammatorisk reaktion, vilket leder till krympning av kapseln.
- Subglandular placering. Bröstimplantat placerade ovanför muskeln tenderar att ha en högre frekvens av kapselkontraktion, jämfört med bröstimplantat placerade under muskeln.
- Infektion. Kapselkontraktion verkar uppstå oftare i samband med infektioner.
- Serom (vätskebildning). Om du har haft ett serom, kan det ge ökad risk för kapselbildning.
- Hematom (blödning). Ett hematom kan orsaka en inflammatorisk reaktion, som kan leda till kapselkontraktion.
I dagsläget inträffar kapselkontraktion vid ungefär 10 % av alla bröstförstoringsoperationer. Denna siffra är dock ett genomsnitt och varierar beroende på vilken protes som används. Studier har visat att den implantattyp och den operationsteknik och eftervård som vi använder på Victoriakliniken leder till en genomsnittlig kapselkontraktionsfrekvens på ungefär 5% över 15 år.
Victoriakliniken har genom ett målmedvetet arbete med en nollvision, fått ner kapselfrekvensen till i nuläget 2-4%. Tidiga siffror för 2014 visar på ännu lägre siffror.
Du kan läsa mer om detta under vår avdelning för statistik.
Kapselkontraktion går att åtgärda kirurgiskt genom så kallad kapselklyvning vilket vanligtvis utförs tidigast sex månader efter bröstförstoringsoperationen. Det är dock viktigt att åtgärda en kapselkontraktion så snart som möjligt eftersom vävnaden runt implantatet annars successivt tunnas ut. Det finns en risk på cirka 50 % att en ny kapselkontraktion uppstår trots denna operation.